Wat een Kleine Kwaal schrijven artsen oplevert

Een Kleine Kwaal schrijven kan artsen helpen bij hun loopbaan. Minstens zo belangrijk: het onderzoek doen helpt artsen in de spreekkamer. ANIOS Femke Osse deelt haar ervaring met het schrijven van een Kleine Kwaal.

Femke kreeg tijdens haar coschappen de gelegenheid de Kleine Kwaal te schrijven over nagelbijten/onychofagie. Er was persoonlijke interesse omdat ze zelf een nagelbijter is. Maar ze wilde de Kleine Kwaal vooral graag schrijven om mensen die echt last hebben van nagelbijten betere adviezen te kunnen geven.

Femke: ‘Kleine kwalen zijn klachten waarmee de patiënt zich presenteert op het spreekuur, echter zijn dit vaak klachten waar je in je opleiding geneeskunde niets over leert. Zeker voor beginnende artsen, maar natuurlijk ook voor huisartsen, biedt een kleine kwaal schrijven dan houvast. Ik heb nu bijvoorbeeld meer kennis over de achtergrond van nagelbijten, zoals over de spanningscomponent, en over de complicaties waarbij het nagelbijten in ieder geval bespreekbaar gemaakt moet worden, zoals (recidiverende) paronychia. Die kennis gaat me waarschijnlijk helpen in de spreekkamer.’

Daarnaast heb ik ook ervaring opgedaan om over een klein onderwerp goed uit te zoeken hoe het zit. Je doet voor een kleine kwaal altijd eerst een systematisch literatuur onderzoek. Aan de hand van de gevonden literatuur is het een kunst de bevindingen helder en duidelijk op te schrijven. Zodat het artsen in de praktijk helpt patiënten met een kleine kwaal zo praktisch mogelijk te helpen. Bij het schrijven word je altijd begeleid door een van de redactieleden van de kleine kwalen boeken.

Bij het voorbereiden van een consult kan de ervaring met een Kleine Kwaal schrijven ook goed van pas komen, vervolgt Femke. Je kunt op een toegankelijke wijze en in korte tijd veel informatie verkrijgen over de specifieke klacht. Een consult duurt daardoor misschien minder lang, en belangrijke aandachtspunten komen mogelijk eerder naar boven. Als Femke, nu dus ANIOS, zou solliciteren voor de huisartsenopleiding, kan ze ook voordeel hebben van haar ervaring. Het onderzoek doen voor en schrijven van de Kleine Kwaal over nagelbijten staat goed op haar CV.

Tips voor het schrijven van een kleine kwaal van Femke:

  • Stel een goede zoekstrategie op voor het zoeken van (recente) literatuur. Gebruik deze zoekstrategie in verschillende databases, zodat je zeker weet dat je geen publicaties mist.
  • Daarnaast werk je via een standaard format van de hoofdstukken waarin de kleine kwaal systematisch wordt besproken: anamnese, lichamelijk onderzoek, diagnostiek, beleid enzovoort.

Indien een huisarts (of huisarts in opleiding) interesse heeft in het schrijven van een kleine kwaal, kunnen ze dat melden bij Just Eekhof (J.A.H.Eekhof@lumc.nl). Er zijn meerdere kleine kwalen boeken, zoals ook kleine kwalen bij kinderen en in de zwangerschap. Elk boek wordt om de 5 jaar herzien.

Gerelateerde artikelen