Bedwantsen in het nieuws: wat moeten huisartsen weten?

Grote paniek over bedwantsen in Frankrijk deze herfst: Franse kranten spraken van een invasie. Aanwijzingen voor een bedwantsenexplosie waren er echter niet. Maar ook Nederlandse huisartsen krijgen na zoveel media-aandacht mogelijk meer vragen over bedwantsen. Huisarts Kiki Geerdink scheidt de feiten van de fabels.

Er zijn wel wat aanwijzingen dat er langzaam wat meer bedwantsen voorkomen, maar geen harde cijfers, zegt Geerdink. ‘Maar er is zeker geen sprake van een “invasie” zoals de krantenkoppen meldden.’ Wel zijn bedwantsen in huis een heel serieus probleem met grote gevolgen. Dat patiënten bedwantsen kunnen herkennen is dan ook essentieel.

Bedwantsen herkennen

Een bedwants is ongeveer zo groot als een appelpitje en leeft vooral in en rond bedden. De geur die bedwantsen verspreiden is zoet en doet volgens het RIVM denken aan zoete amandel of koriander. Ze verstoppen zich als het licht wordt en kruipen in spleten en kieren. Ze kunnen dan overal zitten waar een bankpasje tussen past. Andere sporen van bedwantsen zijn hun vuilgele uitwerpselen, eieren of eierschalen en exuvivae (vervelde huid). Deze sporen zijn te vinden op donkere plekken zoals spleten, naden of kieren in de buurt van bedden. Bijvoorbeeld onder matrassen, achter het behang en bij stopcontacten. Bedwantsen worden niet verspreid via het lichaam maar alleen via koffers, kleding of meubilair.

Huidreactie na bedwantsbeet

Niet iedereen die gebeten is door een bedwants krijgt een huidreactie. Ook daarom is het zo belangrijk dat mensen proberen te herkennen of ze (sporen van) bedwantsen tegenkomen. Is er wel een huidreactie, zijn het meestal gegroepeerde 2-5 mm grote jeukende erythemateuze of urticariële papels op de ’s nachts niet door kleding bedekte huid. Sommige beetreacties ontstaan pas 9 dagen na de oorspronkelijke beet. Huidreacties na bedwantsbeten genezen vanzelf binnen 2 weken. Behandeling is eigenlijk nooit noodzakelijk, hooguit een zalfje voor de jeuk.

Verder beleid

Voor huisartsen is het naast voorlichting geven over het herkennen van bedwantsen vooral belangrijk uit te leggen dat huidreacties spontaan verdwijnen binnen 2 weken. En dat huidreacties geen littekens achterlaten en dat alleen symptomatische behandeling overwogen kan worden. Het grootste probleem is de verspreiding van bedwantsen in huis. Voor bestrijding is het inschakelen van een gespecialiseerd bedrijf nodig. Zelf aan de slag gaan met bestrijdingsmiddelen wordt sterk afgeraden omdat bedwantsen voor veel middelen resistent zijn.

Meer informatie over bedwantsen staat op kleinekwalen.nl

Gerelateerde artikelen